Skip to content
Pet mitov o slabem zadahu

Pet mitov o slabem zadahu

Nihče noče trpeti zaradi slabega zadaha, saj nam ta povzroča občutek neudobja in nas spravlja v neprijetne situacije. Hkrati pa gre za povsem običajno težavo, ki jo v glavnem z lahkoto obvladujemo. Vemo, da kroži kar nekaj zavajajočih predstav o slabem zadahu, zato preidimo k dejstvom, še preden se lotimo iskanja rešitev.

Slab zadah je posledica hrane, ki jo jemo

Da in ne. Če zaužijemo hrano, pripravljeno s česnom ali čebulo, je učinek zgolj začasen. Kronično slab zadah pa je po drugi strani povezan z visoko stopnjo hlapljivih žveplenih spojin. Te povzročajo anaerobne bakterije, ki nastajajo v zadnjem delu jezika in so posledica slabe ustne higiene.

Če bi vedel, bi povedal, da imam slab zadah

Da imate slab zadah, ne morete prepoznati z izdihovanjem v dlan, s katero ste prekrili usta in nos. Slab zadah prihaja iz zadnjega dela ust in se izloča v prednje dele ter iz ust, šele ko govorite. Ste v skrbeh, da imate slab zadah? Prosite prijatelja ali družinskega člana, da to preveri.

Slab zadah prihaja iz želodca

A ne vedno. Občasno je lahko res simptom prebavnih težav. Toda študije kažejo, da se 85 % težav s slabim zadahom prične v zadnjem delu ust, kjer se pod površjem jezika skrivajo bakterije, ki proizvajajo žveplene spojine. Prav zato je čiščenje jezika s strgalom tako izjemnega pomena za svež zadah.

Ker si ščetkam zobe, nimam slabega zadaha

Ščetkanje ne zadostuje, da bi se znebili vseh bakterij. Nevidni delci hrane in številne bakterije se skrivajo v tanki plasti sluzi, ki prekriva jezik, zato posrbite, da boste uporabili strgalo za čiščenje. Na koncu ne pozabite, kot običajno, na nitkanje in splakovanje.

Splaknem z ustno vodo in že nadziram slab zadah

Hiter požirek ustne vode lahko samo začasno zakrije težavo. Držite se rednega ščetkanja, čiščenja jezika, nitkanja in splakovanja, če želite imeti bakterije v ustih pod nadzorom. Ste prepričani, da vas pesti kroničen slab zadah? Pogovorite se s svojim zdravnikom, saj gre morebiti za znak zdravstvenega zapleta. A brez skrbi, slab zadah, naj bo kroničen ali kratkotrajen, je z nekaj več vsakodnevne nege povsem obvladljiv.

 

HITER NASVET 

Ščetkajte si zobe najmanj dvakrat na dan po dve minuti, nitkajte jih enkrat na dan. Pri tem vedno očistite še jezik in splaknite usta z antiseptično ustno vodo, da ohranite svež zadah.

 

Vaša vprašanja glede ustne nege 

Poiščite uporaben nasvet o zdravju svoje ustne votline v vodnikih, ki jih je pripravil Signal, strokovnjak za nego zob celotne družine.

PREBERITE TUDI DRUGE ČLANKE