Skip to content
Kako si pravilno ščetkati zobe?

Kako si pravilno ščetkati zobe? 

Večina ljudi ve, kako ščetkati zobe. Toda ali večina ve kako priti do zares čistih zob? To je šele izziv! V tem vodniku vas bomo popeljali skozi osnove ščetkanje in vam pojasnili, kako lahko izpopolnite svojo tehniko in ohranjate svoje zobe čiste in zdrave.

Osnove ščetkanja zob

Kdaj je najprimernejši čas za ščetkanje? Najmanj dvakrat na dan, po zajtrku in preden gremo spat. Seveda pa lahko ščetkate zobe tudi po kosilu ali katerem koli drugem obroku. Vendar ne pozabite počakati 30 minut, če ste pri obroku zaužili hrano in pijačo z visoko vsebnostjo kislin, kot so na primer citrusi, vino ali sadni sokovi. Če se ščetkanja lotite prekmalu, tvegate, da poškodujete zobno sklenino, ki je zaradi intenzivnega delovanja kislin zelo ranljiva. Ker pa vemo, da ni vedno moč tako dolgo čakati, vam razkrivamo droben trik: usta splaknite dvakrat z vodo in ublažili boste učinek kislin.

S čim? Bodisi z ročno bodisi z električno zobno ščetko. Poskrbite le, da se glava ščetke udobno prilega vaši ustni votlini in doseže vse predele. Signal ponuja širok nabor ščetk, tako da boste lahko izbrali tisto, ki je najboljša za vas.

Kako dolgo? Najmanj dve minuti, čeprav številni zobozdravniki priporočajo tri minute ščetkanja, še posebej če uporabljate ročno ščetko.

Izpopolnite svojo tehniko

Tudi če ste prepričani, da veste, kako se pravilno ščetka zobe, lahko še vedno izpopolnite svojo tehniko:

Ščetkanje z ročno zobno ščetko

  • Zobno ščetko postavite pod kotom 45° na svoje dlesni.
  • Premikajte jo nazaj in naprej, nežno in v kratkih potegih.
  • Z vrhom ščetke očistite notranjo površino prednjih zob tako, da jo premikate gor in dol.
  • Nežno ščetkajte svoj jezik, da odstranite bakterije in ohranite svež zadah.

Ščetkanje z električno zobno ščetko

Nekateri raje uporabljajo električno zobno ščetko. Ta je lahko dobra odločitev, tudi ko gre za otroke, ki običajno ne marajo ščetkanja. V vsakem primeru pa je uporaba ročne ščetke pri otrocih vedno pravi način, da jih naučimo pravilnega ščetkanja zob že od malih nog.

  • Zobno ščetko postavite pod kotom 45° na svoje dlesni in jo prižgite.
  • Premikajte ščetko nežno od zoba do zoba in pri tem ne pozabite počistiti celotne površine.
  • Nežno ščetkajte svoj jezik, kot bi to počeli z ročno ščetko.

Ne pozabite na nitkanje

Tudi z najboljšo tehniko ščetkanja ne boste mogli doseči vseh predelov med zobmi. Prav zato je nitkanje tako izjemnega pomena. Zobe nitkajte vsaj enkrat na dan, da se znebite med zobmi ujete hrane in nastalih oblog. Kako to naredite:

  • Ovijte konca nitke okrog sredinca obeh rok, tako da pustite približno dva in pol centimetra dolžine, namenjene nitkanju.
  • Vlecite nitko med zobmi in pri tem poskrbite, da očistite predel nad dlesnijo z nežnim drgnjenjem.

Splaknite za dodatno svežino

Po ščetkanju in nitkanju uporabite vodo za splakovanje ust. Ustna voda Signal ohranja svežino v vaših ustih dlje časa. Majhno količino vode grgrajte in jo nato izpljunite.

Sledite tem preprostim korakom učinkovitega ščetkanja zob, če bi radi svojim zobem in dlesnim podarili več čistoče, svežine in zdravja. Pa nikar ne pozabite zapreti pipe, ko ščetkate - vsakič lahko prihranite do 6 litrov vode!

 

HITER NASVET 

Če ste zaužili hrano z visoko vsebnostjo kislin, počakajte s ščetkanjem vsaj pol ure.

 

Vaša Vprašanja Glede Ustne Nege 

Poiščite uporaben nasvet o zdravju svoje ustne votline v vodnikih, ki jih je pripravil Signal, strokovnjak za nego zob celotne družine.

PREBERITE TUDI DRUGE ČLANKE