Skip to content
Vzroki in oskrba kariesa pri otrocih

Vzroki in oskrba kariesa pri otrocih 

Starši si želijo, da bi njihovi otroci uživali v močnih in zdravih zobeh, žal pa je karies pri otrocih zelo pogost, saj je sklenina otroških zob šibkejša kot pri odraslih zobeh.

Tukaj boste izvedeli, kako nastane karies in kaj lahko storite, da zaščitite zobe svojih otrok.

Kaj povzroča karies?

Bakterije, ki povsem naravno nastajajo v ustih vaših otrok, tvorijo lepljivo snov, imenovano zobna obloga. Ta lahko prekrije zob – in ko vaš otrok jé, pričnejo bakterije v oblogi proizvajati kislino. Ta razjeda črvrsto zobno sklenino in ustvarja karies.

Prepoznate simptome?

Če ima otrok preobčutljive in boleče zobe ali trdovratno slab zadah, je to znak za morebitni karies. Včasih ga je moč videti, bodisi kot belo, krednato zaplato bodisi kot temno pego na zobu. V obeh primerih je priporočljivo obiskati zobozdravnika.

Oskrba kariesa pri otrocih

Če ima otrok karies, mu zobozdravnik nanese ali premaže zob s fluoridnim gelom in obolelo področje zaščiti. Pri težjih primerih pa zobozdravnik očisti gnijoče dele in vnese polnilo ali pa celo zob izpuli.

Kako preprečiti nastanek kariesa?

Najboljša metoda je kombinacija izjemne ustne higiene in ustrezne prehrane. Ker se bakterije hranijo s sladkorji, škrobasto hrano in sladkanimi pijačami, poskusite le-te omejiti pri prehrani svojega otroka. Vendar pa ne gre le za omejevanje "slabe hrane" – vpeljava hrane z več hranljivimi snovmi, kot sta zelenjava in sadje, pomaga pri mineralizaciji otroške sline, kar omili škodo, ki jo povzročajo zobne obloge.

Dobra ustna higiena kot del vsakdanje rutine

Ustrezna ustna higiena je ključna. V nasprotju s splošnim prepričanjem lahko mlečni zobje vplivajo tudi na zdravje kasnejših stalnih zob. Bakterije lahko preidejo na stalne kočnike, ki se šele razvijajo v čeljusti, lahko pa prehajajo tudi s staršev na otroke. Prav zato morate pričeti s ščetkanjem tisti dan, ko dobi vaš otrok svoj prvi zob. Ko pa je dovolj star, da jih lahko sam ščetka, ga nadzorujte, dokler ne dopolni približno sedem let.

Poskrbite, da otroci:

  • Pijejo veliko vode po vsakem obroku
  • Ščetkajo zobe dvakrat dnevno, najmanj dve minuti
  • Ščetkajo celotno površino vsakega zoba tako, da uporabljajo zobno ščetko, ki se udobno prilega ustni votlini. Zobne ščetke Signal Kids so zasnovane posebej za otroke. Zobno ščetko je potrebno zamenjati na dva ali tri mesece.
  • Uporabljajo zobno pasto s fluridom (če imajo več kot dve leti). Signal Kids ponuja širok nabor otroških zobnih past s fluoridom, ki preprečujejo nastanek zobne gnilobe.
  • Dnevno nitkajo svoje zobe, čeprav se temu pogosto upirajo. Nitkanje je namreč pomembno pri preprečevanju nastajanja zobnih oblog med zobmi.

Če boste znali svoje otroke navaditi na redno čiščenje zob, bodo zmožni poskrbeti za zdravje svojih zob in dlesni. Z zgodnjim preprečevanjem nastajanja zobne gnilobe bodo v letih, ki so pred njimi, uživali v zdravem in srečnem nasmehu.

 

  1. Gnitje sklenine
  2. Gnitje dentina
  3. Gnitje zobne pulpe
  4. Vnetje zobne pulpe

HITER NASVET 

V nasprotju s splošnim prepričanjem lahko mlečni zobje vplivajo tudi na zdravje kasnejših stalnih zob, zato poskrbite, da otroci čim prej osvojijo dnevno rutino čiščenja zob.

 

Vaša Vprašanja Glede Ustne Nege

Poiščite uporaben nasvet o zdravju svoje ustne votline v vodnikih, ki jih je pripravil Signal, strokovnjak za nego zob celotne družine.

PREBERITE TUDI DRUGE ČLANKE